Työeläkelaitokset järjestävät ja tukevat ammatillista kuntoutusta eli työeläkekuntoutusta. Työeläkekuntoutus voi olla esimerkiksi työkokeilua, uudelleen koulutusta tai kurssitusta, työhönvalmennusta tai vaikkapa elinkeinotukea. Ammatillista kuntoutusta tuetaan myös yrittäjälle.
Työeläkekuntoutus on yksilöllistä ja se toteutetaan kuntoutettavan tarpeista lähtevän kuntoutussuunnitelman mukaisesti. Kuntoutussuunnitelman avulla pysyt työelämässä tai palaat työelämään. Kuntoutuja laatii suunnitelman itse. Tarvittaessa työeläkelaitoksen asiantuntija auttaa suunnitelman laatimisessa. Yleensä ensin selvitetään, voiko työtä jatkaa entisessä työssä työjärjestelyjen avulla. Vaihtoehtona voivat olla myös uudet tehtävät omalla työpaikalla tai uudella työpaikalla. Jos työhön paluu ei onnistu työpaikkakuntoutuksen avulla, selvitetään mahdollisuudet kouluttautumiseen.
Kuntoutustarpeen arviointi ja kuntoutussuunnitelma perustuvat hakijan kokonaistilanteeseen, jossa otetaan huomioon muun muassa hakijan ikä, koulutus, työkokemus, muu osaaminen, motivaatio, terveydentilanne ja terveydentilan ennuste.
Työeläkekuntoutuskustannukset vuonna 2023
Vuonna 2023 työeläkejärjestelmän kuntoutuskustannukset olivat 153 miljoonaa euroa. Miesten osuus oli 88 miljoonaa euroa ja naisten osuus 66 miljoonaa euroa. Kustannukset vähenivät edellisvuodesta 9 prosenttia. Reaalinen lasku kustannuksissa oli 14 prosenttia. Kustannuksista toimeentulokorvauksia oli 135 miljoonaa euroa (88 %) ja toimenpidekustannuksia oli lähes 19 miljoonaa euroa (12 %). Toimeentulokorvauksiin sisältyvät kuntoutusraha, kuntoutuskorotus ja kuntoutusavustus.
Vuonna 2023 työeläkekuntoukseen osallistui enää 13 500 henkilöä. Kuntoutujista 44 prosentilla oli taustalla jokin tuki- ja liikuntaelinten sairaus ja kuntoutujien keski-ikä oli 47 vuotta. Lukumäärä on yli neljänneksen pienempi kuin pari vuotta sitten. Muutos johtuu kuntoutushakemusten määrän vähenemisestä sekä hylkäävien päätösten kasvusta. Vuonna 2023 tuki- ja liikuntaelinten sairauksissa hakemuksia hylättiin 42 prosenttia.
Työeläkekuntoutukseen osallistuvien määrän vähenemisen taustalla on useita syitä. Vuonna 2023 työeläkelaitoksissa tuli vireille vajaat 8 900 hakemusta, mikä on neljä prosenttia edellisvuotta vähemmän. Toinen merkittävä syy muutokseen löytyy hylkäävien kuntoutuspäätösten kasvusta. Kun vielä viisi vuotta sitten joka viides kuntoutushakemus hylättiin, nyt hakemuksista hylätään joka toinen.
Kaksi kolmesta palaa töihin heti kuntoutuksen päättyessä
Työeläkekuntoutuksen tavoitteena on välttää työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen sekä tukea kuntoutuvan henkilön työhön paluuta. Vuonna 2023 päättyi noin 5 700 kuntoutusta. Kuntoutujista 67 prosenttia palasi töihin ja kuusi prosenttia siirtyi täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle.
Lähteet:
Työeläkekuntoutus vuonna 2023 | Eläketurvakeskus
Kuntoutus reitti takaisin työelämään | Eläketurvakeskus