Väestöllä on taitoja, työvälineitä ja motivaatiota tule-ongelmien omahoitoon ja oman toimintakyvyn ylläpitämiseen

TULE-ongelmiin liittyy edelleen runsaasti uskomuksia, jotka voivat pahimmillaan olla jopa vahingollisia. Yleisimpiä lienevät ajatukset siitä, että tule-ongelmainen ei voi harrastaa liikuntaa, koska kaikki kipu johtuu kudosvauriosta, ja liikunta kivusta huolimatta voisi silloin pahentaa kudosvauriota. Toinen yleinen uskomus on, että leikkaus auttaa tule-ongelmiin. Joissain tapauksissa näin toki on, mutta usein liikkumattomuus itse asiassa pahentaa tule-ongelmia ja leikkaus on vaihtoehdoista vasta viimeinen.

Vaikka tutkimustieto tule-ongelmista lisääntyy kovaa vauhtia ja suhtautuminen niihin on muuttumassa, monella on yhä vääristyneitä uskomuksia kivun ja tule-ongelmien syistä ja hoitokeinoista. Esimerkiksi yleiseen ns. noidannuolikipuun liittyy usein uskomus, että selässä olisi jotain rikki, selkä tulisi kuvata ja että kipeä selkä vaatii makaamista. Kuvantamiseen ei kuitenkaan ole tarvetta, ellei kipu pitkity. Liikkuminen puolestaan olisi suotavaa heti kun se onnistuu. Tieto kivun mekanismeista on suhteellisen uutta ja se ei ole vielä saavuttanut kaikkia ammattilaisiakaan.

Kansalaisten tietämystä tulisi päivittää ja tehdä kivunhoidosta kansalaistaito. Tähän taitoon kuuluu ymmärrys akuutin ja kroonisen tule-kivun erosta sekä taito tunnistaa, milloin ja miten kipua voi hoitaa kotona ja milloin on haettava ammattiapua.

Taitoja ja työvälineitä motivaatioon ylläpitää omaa toimintakykyä

Mikäli liikkumattomuus tai lihavuusepidemia olisivat ratkaistavissa tietoa jakamalla, näitä ongelmia ei olisi. Pelkkä tieto ei useinkaan riitä siirtämään asioita käytäntöön. Tämän vuoksi kansalaisten motivaatiota on tuettava tuottamalla heille työkaluja itsearviointiin sekä motivaation ja pystyvyyden tunteen tukemiseen. Lisäksi tarvitaan tietoa ja konkreettisia ohjeita sekä ohjausta luotettavien tietolähteiden äärelle esimerkiksi selkäkivun kanssa toimimiseen.