Tule avuksi! -podcast

Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry:n podcast-sarja terveydenhoitoalan ammattilaisille.

Tuki- ja liikuntaelinongelmat kuormittavat ihmisten arkea ja terveydenhuoltoa – ja tulevaisuudessa, väestön ikääntyessä, yhä useampia. Miten terveydenhoitoalan ammattilaiset voivat tukea asiakkaitaan entistä paremmin? Miten motivoida terveellisempiin elintapoihin tai auttaa apuvälineen käyttämisessä? Tule ry:n tuottamassa podcast-sarjassa käsitellään auttamiseen liittyviä ajankohtaisia kysymyksiä ja pohditaan vastauksia yhdessä alan asiantuntijoiden kanssa. Tule avuksi! -podcast auttaa sinua auttamaan paremmin.

Jakso 1. Miten motivoida asiakasta elintapojen muutokseen?

Tekstitys (pdf)

Mikä auttaa ammattilaisen turhautumiseen, kun ohjeet eivät mene perille? Miksi ei riitä, että kerrotaan ihmisille, että nyt on tärkeää tehdä niin tai näin? Mitkä asiat vaikuttavat motivaatioon?

Aiheesta keskustelemassa psykologian tohtori, terveyden edistämisen dosentti ja Itä-Suomen yliopiston tutkimusjohtaja Pilvikki Absetz sekä Marja Kinnunen, sosiaalipsykologi ja Tule Ry:n toiminnanjohtaja. Keskustelua vetää toimittaja Heidi Kalmari.

Jakso 2. Auta asiakasta pääsemään apuvälinekammosta 

Tekstitys (pdf)

Joskus elämässä tulee tilanteita tai vaiheita, jolloin kävelykeppi, rollaattori tai pyörätuoli olisivat suureksi avuksi. Miten ammattilaiset voivat auttaa apuvälineen käyttöönotossa ja kannustaa sen käyttämiseen?

Aiheesta keskustelemassa  TuleApu-hankkeen hankevastaava ja fysioterapeutti Maarit Honkasola Invalidiliitosta sekä pitkän linjan apuvälineiden käyttäjä ja apuvälinekummi Eeva Pitkänen. Keskustelua vetää toimittaja Heidi Kalmari.

Jakso3. Älä jätä osteoporoosia sairastavaa yksin

Tekstitys (pdf)

Osteoporoosia sairastavat jäävät turhan usein vaille riittävää ohjausta.   Vertaistuen ja toimivan itsehoidon avulla voitaisiin kuitenkin parantaa ratkaisevasti luuston haurastumisesta kärsivien toimintakykyä ja hyvinvointia.

Aiheesta keskustelemassa Luustoliiton suunnittelija Pauliina Tamminen ja osteoporoosia sairastava sekä vertaistukijana toimiva Tuula Rantala. Keskustelua vetää toimittaja Heidi Kalmari.

Jakso 4. Ammattilainen, älä uuvu! 

Tekstitys (pdf)

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia kuormittavat monet tekijät: fyysisesti ja henkisesti raskas työ, kiire ja sote-uudistuksen tuoma pitkittynyt epävarmuus. Miten sote-alan ammattilaisten jaksamista voidaan parantaa? Miten lisätä työhyvinvointia? 

Aiheesta keskustelemassa osteopaatti ja Suomen Osteopaattiliiton puheenjohtaja Laura Lee Kamppila sekä Työterveyslaitoksen johtava asiantuntija Jaana Laitinen.  Keskustelua vetää toimittaja Heidi Kalmari.

Jakso 5. Selkäkipu kuntoon ajoissa

Tekstitys (pdf)

Selkäkivut ja erityisesti alaselkäkipu on lähes koko kansan vaiva. Joidenkin arvioiden mukaan lähes kaikki ihmiset kärsivät siitä jossain vaiheessa elämäänsä. Miten alaselkäkipua kannattaa parhaiten hoitaa? Entä miten varmistetaan, ettei kipu pitkity turhaan?

Aiheesta keskustelemassa työfysioterapeutti ja erityisesti alaselkäkivun arvioon ja hoitoon perehtynyt tutkija ja tohtorikoulutettava Maija Paukkunen sekä Tule ry:n toiminnanjohtaja Marja Kinnunen. Keskustelua vetää toimittaja Heidi Kalmari.

Jakso 6. Mikä auttaa lasten ja nuorten pitkittyneeseen kipuun?  

Tekstitys (pdf)

Lasten ja nuorten pitkittynyt kipu on yleistynyt, ja monille se aiheuttaa jo toimintakyvyn heikentymistä. Siksi lapsille ja nuorille tarkoitettu, juuri perustettu ja moniammatilliseen hoitoon erikoistunut kipukeskus tulee tarpeeseen.

Tule avuksi! -podcastin vieraana on HUSin kansallisen lasten ja nuorten kivunhoidon ja -tutkimuksen keskuksen osaston ylilääkäri, lääketieteen tohtori ja fysiatri Minna Ståhl. Keskustelua vetää toimittaja Heidi Kalmari.

Jakso 7. Näkövammainen asiakas ja tule-ongelmat

Tekstitys (pdf)

Jaksossa paneudutaan näkövammaisen tuki- ja liikuntaelinongelmista kärsivän asiakkaan kohtaamiseen ja siihen, millaisia tule-ongelmia näkövammaisilla on ja miten niitä voidaan ehkäistä.

Vieraana on fysioterapeutti ja hieroja, myös osteopaatiksi opiskeleva Nina Kilpiä. Nina on työskennellyt fysioterapeuttina yli 20 vuotta. Hän hoitaa työssään paljon näkövammaisten tule-ongelmia ja osaa kertoa toimivan kohtaamisen edellytyksistä myös oman näkövammansa myötä. Keskustelua vetää toimittaja Pauliina Saares.