Kivun omahoidon ohjaus

Tälle sivulle päivitetään materiaalia ammattilaisille potilasedukaation tueksi. Monet tehtävistä ovat printattavassa muodossa. Sivustolle voi myös ohjata kivun kanssa eläviä potilaita, jotka voisivat hyötyä sivustosta.  

Olemme koostaneet materiaalit perustuen LT Helena Mirandan kokoamiin aineistoihin. Vastuu materiaaleista ja niiden sisällöstä on Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry:llä. Laajemmin asiasta on kirjoitettu Mirandan kirjassa Ota kipu haltuun.   

Kivunhoidon jäävuori

Jäävuori-kuva kertoo, että pinnan alla on muutakin kuin lepoa, lääkettä ja leikkaushoitoa. On olemassa useita lääkkeettömiä kivunhallintakeinoja, joista on tutkimusnäyttöä ja joita monipuolisesti hyödyntämällä voi ottaa kipua paremmin hallintaan.  

Kannusta kivusta kärsivää pohtimaan ja kokeilemaan juuri hänelle sopivia keinoja! Apuna voi käyttää: 


Mitä kipu on?

Kivun kokemus kehossa syntyy, kun aivomme saavat viestejä aisteiltamme ja aivot tulkitsevat viestien perusteella kehon olevan uhattuna. Nämä viestit voivat olla kehon kudosten lähettämiä, tai ne voivat olla ääreis- tai keskushermoston tuottamia, myös ilman varsinaista kudosvauriota. Aivojen tulkintaan vaikuttaa se, mitä ne muistavat aiemmista kipukokemuksista, mitä ajatuksia ja tunteita viesti herättää tai missä vireystilassa tai fiiliksessä ihminen on tai onko hän tilanteessa, joissa on paljon muita, mielenkiintoisempia huomion kohteita kuin kehosta tulevat viestit. Kuten taistelu jääkiekko-ottelussa!  

Jääkiekkoilija saattaa pystyä jatkamaan pelaamista kämmenluu murtuneena, koska aivojen huomio on täysin pelin voittamisessa ja siihen liittyvässä palkinnossa. Murtuma (varsin tavallinen asia jääkiekkoilijalla) ei siinä hetkessä muodosta mitään merkittävää uhkaa eloonjäämiselle. Kivunsäätelyjärjestelmä blokkaa tietoisuudesta murtuman ympärillä olevien hermopäätteiden lähettämät viestit eikä kipua tunnu pelin aikana.   

Eräänlainen hermopeli on käynnissä aivoissakin. Aivot kontrolloivat monimutkaista kudosten, hermoston, puolustusjärjestelmän ja aineenvaihdunnan yhteispeliä, kivunsäätelyjärjestelmää, joka tehokkaasti toimiessaan pitää kivun ja siihen liittyvän kärsimyksen tilapäisenä ja inhimillisenä.  

Kun kivunsäätelyjärjestelmän järjestelmän toiminta häiriintyy, kivusta voi tulla pitkäkestoinen taakka. Onneksi häiriötilaan menneen järjestelmän toimintaa voidaan kuntouttaa toimimaan paremmin!