Reumatologia

Reumatologia on tuki- ja liikuntaelinten, sidekudoksen ja siihen rajoittuvien pehmytosakudosten sairauksia, kiputiloja ja toimintahäiriöitä diagnosoiva ja hoitava erikoisala. Näihin tautitiloihin kuuluvat mm. monenlaiset nivelten ja selkärangan tulehdukselliset ja kuluman aiheuttamat sairaudet, tuki- ja liikuntaelinten aineenvaihduntahäiriöt sekä eri elinten sidekudoksen, lihasten, luuston ja verisuonten tulehdussairaudet.

Reumatautien tutkimus ja hoito kuuluu sisätautien erikoisalaan. Suurin osa reumatologeista on ensin valmistunut sisätautien erikoislääkäreiksi ja sen jälkeen saanut reumatologian jatkokoulutuksen.

Eri reumatauteja on yli sata, eikä taudinmääritys ole aina helppoa. Usein potilaan taudinkuva on uniikki. Tavallisimpiin reumatauteihin kuuluvat akuutit tai krooniset niveltulehdukset, esimerkiksi nivelreuma, reaktiivinen niveltulehdus, selkärankareuma ja isopsoriaasiin liittyvä niveltulehdus. Reumatologit hoitavat myös kroonista särkyä, kihtiä ja nivelrikkoa. Reumasairauden varhainen toteaminen ja aktiivinen hoito parantavat potilaan elämänlaatua heti taudin alkuvaiheessa ja voi estää uhkaavan nivelten tuhoutumisen.


Lähde ja lisätietoa:
Suomen Reumatologinen Yhdistys