Naprapatia

Naprapatia on yksi manuaalisen lääketieteen muodoista. Naprapatia on erikoistunut tuki- ja liikuntaelin-sairauksien ja toimintahäiriöiden tutkimiseen, hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Tutkimisen ja hoidon perustana on lääketieteellinen terveys- ja sairauskäsitys sekä sen pohjalta kehittynyt diagnostiikka ja tautiluokitus.

Hoitomenetelminä käytetään nivelten manipulaatio- ja mobilisaatiohoitoja, lihasten ja muiden pehmytosakudosten hoitoa sekä lääkinnällistä harjoitusterapiaa. Hoitoon voi kuulua myös teippauksia,lämpöhoitoja, sähköhoitoja, ergnomista ohjausta ja neuvontaa.

Naprapaatti  on Valviran rekisteröimä nimikesuojattu terveydenhuollon am-mattilainen 4-vuotisella korkeakoulututkinnolla.

Tyypillisimpiä hoitokohteita ovat selkä- ja niska kivut, puutumiset sekä raajojen kiputilat. Asiakkaan tutkiminen perustuu potilaan oireisiin, fyysisiin ja toiminnallisiin tutkimuksiin sekä neurologisiin ja ortopedisiin testeihin. Naprapaatin tutkimus- ja hoito-menetelmät ovat tutkitusti tehokkaita. Hoidon tavoitteena on lievittää kipua sekä normalisoida potilaan liikkuvuutta ja toimintakykyä. Kivun oireenmukaisen hoidon avulla parannetaan myös potilaan elämänlaatua.

Naprapaatti valitsee asiakkaan vaivaan sopivimman yhdistelmän useista eri hoitotekniikoista, joita ovat mm. pehmytkudoskäsittelyt, nivel- ja hermomobilisointi, nivel- ja rankamanipulointi sekä sähkö- ja termiset hoidot. Lisäksi hoitoon sisältyy lääkinnällistä harjoitusterapiaa, neuvonta- ja tukipalveluja sekä tarvittaessa erilaisia nivelten tukimuotoja kuten teippauksia.


Lisätietoa:
Suomen Naprapaattiyhdistys