Ortopedia

Ortopedian erikoisalalla tutkitaan ja hoidetaan pääosin luuston ja muiden tukikudosten vammoja ja sairauksia, usein yhteistyössä muiden erikoisalojen kanssa. Valtaosa erikoisalan hoidosta perustuu leikkauksiin ja toimenpiteisiin, mutta erikoisalalle kuuluvat osittain myös edellä mainittujen tilojen ei-leikkauksellisten hoitojen arviointi, suunnittelu ja toteutus.

Tyypillisiä ortopedian ja traumatologian erikoisalan toimenpiteitä ovat mm. nivelten tähystysavusteiset leikkaukset, tekonivelleikkaukset, raajojen murtumien ja sairauksien korjausleikkaukset sekä selkärangan alueen sairauksien ja vammojen leikkaushoidot. Ei-leikkauksellinen hoito toteutetaan usein erilaisilla lastoituksilla tai tukilaitteilla.

Erikoisalan vaativimmat hoidot kytkeytyvät tapaturmissa vaikeasti vammautuneiden potilaiden akuuttiin ja jälkihoitoon, sekä selkärangan, nivelten ja raajojen kuluma- tai muiden sairauksien pitkälle edenneiden tilojen hoitoon.

Ortopedian erikoislääkäriltä saa apua akuutteihin ja kroonisiin tuki- ja liikuntaelinvaivoihin. Ortopedit hoitavat selkään, lonkkaan, polveen, jalkaterään sekä olka- ja kyynärpäähän liittyviä kiputiloja, vaivoja ja vammoja, esimerkiksi nyrjähdyksiä ja murtumia ja nivelrikkoa.

Useat ortopedit ovat erikoistuneet tiettyihin niveliin. Moni ortopedi on myös traumatologian erikoislääkäri, eli hän hoitaa myös tapaturmaperäisesti syntyneitä vammoja.

Leikkaushoidon lisäksi ortopedin palveluihin kuuluvat ei-leikkauksellinen kuntoutushoito ja toipumisen seuranta.Useat ortopedit ovat erikoistuneet tiettyihin niveliin. Moni ortopedi on myös traumatologian erikoislääkäri, eli hän hoitaa myös tapaturmaperäisesti syntyneitä vammoja. Leikkaushoidon lisäksi ortopedin palveluihin kuuluvat ei-leikkauksellinen kuntoutushoito ja toipumisen seuranta.


Lisätietoa:
Suomen Ortopediyhdistys