Kevät on ollut poikkeuksellista aikaa meille kaikille. Riskiryhmään kuuluvia suositeltiin välttämään kontakteja muihin ja monelle ikääntyneelle tärkeät liikuntaryhmät, kuntoutus ja vertaistuki jäi pois arjesta. Läheisiä ei ole voinut tavata kuin turvallisen matkan päässä ulkona, oman toimintakyvyn ylläpitäminen on jäänyt yksin ulkoiluun jos on pystynyt turvallisesti liikkumaan ja kotona tehtävään jumppaan. Emme vielä tiedä, miten koronaviruksen aiheuttama tilanne vaikuttaa arkeen syksyllä, mutta huolehditaan omalta osaltamme siitä, ettei leviäminen ala uudelleen.
Tule ry:n vaikuttamistyötä korona-aikana
Jo ensimmäisellä sulkuviikolla meillä heräsi huoli kuinka ikäihmisten suositus välttää muita tulee vaikuttamaan toimintakykyyn. Tule ry:stä alettiin soittelemaan tutuille järjestöille. Olimme nimittäin eniten huolissamme heistä, joita some ei tavoita. Vetosimme 14 valtakunnallisen järjestön voimin YLE:n johtoryhmään, jotta YLE alkaisi lähettämään pieniä jumppahetkiä. Onhan YLE:n kanava ainoa, joka tavoittaa.
Olemme osallistuneet aktiivisesti kuntousalan ja kuntien terveyden edistämien verkkoseminaareihin ja kommentoineet sitä, että nyt jos koskaan toimintakyvyn edistämienn tulee nähdä investointina.
Tule ry myös kommentoi Sosiaali ja terveysministeriön Tulevaisuuden sote-keskus verkkotyöpajassa kuntoutuksen eriarvoisuutta ja sitä, että kuntoutuksen tulisi käynnistyä jo ensimmäisellä tapaamisella terveydenhuollossa, hoidossa tulisi olla enemmän moniammatillisuutta ja kohtaamiseen tulee kiinnittää huomiota.
Tulevana syksynä puhumme varmastikin sen puolesta, että kunnat taivoittaisivat ne ikääntyneet joiden tilanne on huolestuttava, ja he pääsisivät ensimmäisten joukossa palveluiden ja kuntoutuksen piiriin. Tämä on erityisen tärkeää, koska pitkä eristäminen vaikuttaa mielenterveyteen ja liikkumattomuus heikentää ennestään huonoa lihaskuntoa, joka pahimmillaan johtaa kaatumistapaturmien lisääntymiseen tai laitoshoitoon sekä muiden sairauksien lisääntymiseen tai pahenemiseen.
Olemme muistutelleet liikuskelun tärkeydestä myös Ilta-Sanomien sivuilla kahteen kertaan tänä keväänä. Olemme tuota kautta tavoittaneet yli 200 000 suomalaista.
Some-kissa Karkki kavereineen julistaa jumpan ja ulkoilun tärkeyttä!
Kevään aikana olet saattanut törmätä Tule ry:n some-kissaan Facebookissa. Lähdimme tiedottamaan leikkisästi sivuiltamme löytyvistä eri toimijoiden tuottamista jumppaohjeista ja -videoista, kauppa-avusta ja linkeistä tietokoneiden ja älylaitteiden opastusvideoista ja -ohjeista, kaikille avoimista etäkeskustelu- ja vertaistukiryhmistä sekä keskustelupuhelinpalveluista joita eri toimijat tarjoavat. Sivuillemme on koottu tulostettaviakin jumppaohjeita. Olemme saaneet palautetta, että niitä on kiva postittaa läheiselle, joka ei itse lähde niitä netistä hakemaan.
Päivitämme niitä sivuille sitä mukaa kun niitä löydämme ja Some-kissamme naukuu näistä säännöllisesti poikkeustilanteen aikana Facebookissa muiden karvakamujensa avustuksella. Onko sinun karvakamusi ottanut haasteen vastaan ja kenties lisännyt sinun ulkoiluasi tai yrittänyt ohjata sinua määrätyille sivuille jumppaohjeiden pariin?
Tilanteesta huolimatta voimme kaikki olla ylpeitä keväästä ja siitä, kuinka hyvin suomalaiset ovat yhdessä noudattaneet suosituksia. Noudatetaan varovaisuutta myös kesällä, huolehditaan käsihygieniasta ja noudatetaan turvaväliohjeita. Ja ennen kaikkea pidetään itsemme ja läheisemme liikkeellä hyvällä mielellä!