Poikkeusaikana järjestöt suuressa roolissa

Kokosimme infoa ja jumppia yhteen paikkaan helpottamaan  työtäsi!

Olemme koonneet verkkosivuillemme tietopaketin riskiryhmiin kuuluville, löydät sieltä paikkakuntaista tietoa mm. koronainfosta ja asiointiavusta, eri tahojen tuottamia tulostettavia jumppaohjeita ja jumppavideoita. Tulossa on myös linkkejä tietotekniikan käyttöön liittyvistä sivustoista, näillä ohjeilla on hyvä ohjata ikääntynyt digilaitteiden käyttöön. Löydät myös virtuaalisten keskusteluryhmien linkkejä, linkitämme vain niitä, jotka ovat kaikille avoimia, jos sinulla on tiedossa hyviä virtuaaliryhmiä, vinkkaa meille, lisäämme ne sivuillemme.

Toivomme, että tiedottaisitte omissa kanavissanne kokoamistamme sivuista, tiedot linkkeineen löytyy myös tulostettavassa muodossa.

Monet paikalliset yhdistykset tarjoavat asiointiapua riskiryhmiin kuuluville, tämä on suuri apu myös kunnille. On ollut ilo huomata myös se, kuinka olemassaolevien jäsenille tarkoitettujen virtuaalisten keskusteluryhmien osallistumiset on avattu kaikille halukkaille näin poikkeusolojen aikana. Moni kaipaa tällä hetkellä turvallista keskusteluryhmää, jossa voi vaihtaa arjen kuulumisia nyt, kun lähikontaktien määrä on tippunut lähes olemattomiin. 

Toimintakyvyn ylläpitäminen kaiken pysähtyessä, on tärkeää meille kaikille, mutta erityisesti riskiryhmiin kuuluville. Arki on muuttunut ikääntyneillä ja riskiryhmiin kuuluvilla paljon, arjesta puuttuvat nyt läheisten tapaamiset, jumpat ja muut normaalit toiminnot, kuten asiointi kaupassa tai apteekissa sekä kehoitettu välttämään kontakteja muiden ihmisten kanssa. Onneksi maassamme riittää tilaa ulkoilla ja kotona liikuskelukin tekee hyvää. Mikäli oman lähipiirin ikääntynyt vierastaa digilaitteita, voi postiin sujauttaa tulostetun jumppaohjeen. 

Järjestöjen rooli toimintakyvyn, vapaaehtoistoimijoiden asiointiavun ja yksinäisyyden torjumisessa on noussut suureen rooliin. Järjestöjen yhdistysten järjestämät vertaistukitapaamiset paikkakunnilla on tilanteen johdosta peruttu, mutta useat yhdistykset ovat siirtäneet toimintojaan virtuaalitapaamisiksi tai pitävät yhteyttä paikallisjäseniin myös puhelimitse, tiedustellakseen vointia ja vaihtaakseen kuulumisia.

Teemme työtä sen eteen, että päättäjät ymmärtävät toimintakyvyn ylläpitämisen olevan tärkeää kriisin jälkeenkin. 

Tilanteesta huolimatta kevät ja kesä tekee tuloaan. Nautitaan aurinkoisista päivistä turvallisesti!