Tule ry haastaa kuntapäättäjät tukemaan arkiliikuntaa kunnissa

Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry haastaa uudet kuntapäättäjät jakamaan ideoita, aloitteita ja esimerkkejä arjen liikuntamahdollisuuksien parantamiseksi kunnissa. Ideoita kerätään syyskuun ajan Twitterissä ja LinkedInissä aihetunnisteilla #arkiliikunta #tulehaaste #tulekunta.

Pitkäaikaisesta tuki- tai liikuntaelinongelmasta kärsii jopa miljoona suomalaista. Niistä aiheutuu eniten poissaoloja työstä ja ne ovat toiseksi suurin syy työkyvyttömyyseläkkeisiin. Väestön ikääntyessä ongelma syvenee. THL:n ennusteen mukaan yli 300 000 suomalaista kärsii vuonna 2033 vakavista liikuntarajoitteista. Kunnille tuki- ja liikuntaelinongelmat tarkoittavat saamatta jääneitä veroeuroja ja mittavia kustannuksia.

“Hyvin hoidetut ja turvalliset puistot, pyörä- ja kävelytiet sekä esteettömyys ovat satsauksia tuki- ja liikuntaelinterveyteen. Arkiliikunnan mahdollisuuksiin satsaaminen on myös kestävää kuntataloutta”, sanoo Tule ry:n toiminnanjohtaja Marja Kinnunen.

Jo kevyt liikunta ja arkinen liikuskelu auttavat tutkitusti ehkäisemään tuki- ja liikuntaelinongelmia sekä parantamaan hyvinvointia ja toimintakykyä. Kunnissa tarvitaan tekoja erityisesti niiden ihmisten arkiliikunnan ja liikuskelun tukemiseksi, jotka saavat vain vähän liikuntaa tai jäävät eri syistä kodin seinien sisäpuolelle.

“Kunta voi tarjota matalan kynnyksen liikuntapalveluja, esimerkiksi liikuntaneuvojan päivystystunnin kuntosalilla, luontopolkuja lähiluontoon tai liikuntavälineiden lainausta kirjastoista. Järjestöyhteistyön avulla on löydetty keinoja esimerkiksi yksin asuvien iäkkäiden henkilöiden liikkumisen tueksi.”

Aiheeseen paneudutaan myös kuntavaikuttajille suunnatussa webinaarissa ”Kuntalaisten hyvinvoinnista kunnan elinvoimaa – miten se tehdään ja mistä rahat?” tiistaina 7.9.2021. 

Lisätietoja:
Marja Kinnunen, toiminnanjohtaja, Tule ry
Puh. +358 50 354 5635
https://suomentule.fi