Kustannustehokkuutta hyvinvointialueille fysioterapeutin suoravastaanotolla

Fysioterapeutin suoravastaanotto voisi tuoda helpotusta lääkäripulaan ja auttaa säästämään kustannuksia hyvinvointialueilla. Malli on jo käytössä kaikilla hyvinvointilalueilla, mutta sen hyödyntämistä pitää tehostaa. Tule ry suosittaa, että jo hoidontarpeen arviointia kehitettäisiin niin, että yhä useampi tule-vaivoista kärsivä ohjautuisi fysiotarepautin suoravastaanotolle.

Tuki- ja liikuntaelinongelmat ovat yleisin syy käydä lääkärissä. Vuonna 2023 tule-ongelmat, eli esimerkiksi selkä-, niska-, polvi- ja lonkkavaivat, aiheuttivat noin 2,5 miljoonaa diagnoosia avoterveydenhuollon lääkärikäynneillä.

Tule-ongelmien hoitoon ei kuitenkaan läheskään aina tarvita lääkärikäyntiä. Valtaosassa tule-ongelmia potilas saisi vaikuttavinta hoitoa fysioterapeutin suoravastaanotolta. Tämä myös säästäisi hyvinvointialueiden kustannuksia.

Suoravastaanotto tarkoittaa, että fysioterapeutille pääsee ilman lääkärikäyntiä ja lääkärin lähetettä.

Fysioterapeutin suoravastaanotto vapauttaa lääkärin resursseja ja vähentää kuvantamistutkimusten määrää. Säästöjä tulee välillisesti myös hoidon ja kuntoutuksen oikea-aikaisuudesta, koska se vähentää sairauspoissaolojen määrää”, kertoo Etelä-Savon avoterveydenhuollon tulosaluepäällikkö Anna-Sofia Simula.

Tule ry arvioi, että fysioterapeutin suoravastaanoton tehokkaalla hyödyntämisellä voitaisiin vapauttaa vuosittain jopa satojatuhansia lääkäriaikoja.

Kustannusvaikutus hyvinvointialueilla olisi mittava, sillä yhden lääkärin työn hinnalla voidaan kattaa yli kahden fysioterapeutin kustannukset, ostopalvelulääkärin hinnalla jopa viiden.

Fysioterapeutin suoravastaanotto on jo nyt käytössä kaikilla hyvinvointialueilla, mutta sitä pitäisi hyödyntää nykyistä laajemmin. 

Suoravastaanoton toteutustapa vaihtelee alueittain resurssien ja paikallisten mahdollisuuksien mukaan. Anna-Sofia Simulan mukaan ei ole mielekästä vaatia, että alueiden toimintatapoja yhdenmukaistettaisiin.

Suoravastaanotolla tärkeää on se, että fysioterapeutilla on riittävä koulutus ja lääkärin konsultaatio on turvattu”, Simula sanoo.

Vastaanoton aikana fysioterapeutti voi konsultoida lääkäriä esimerkiksi puhelimitse, chatissa tai kasvokkain. 

Tiivis ja aito yhteistyö fysioterapeutin ja lääkärin välillä varmistaa potilaan hoidon ja kuntoutuksen turvallisuuden”, Simula tiivistää.

Palveluiden järjestämisessä on alueellisia eroja. Tällä hetkellä monilla alueilla kartoitetaan palvelupolkuja ja -kokonaisuuksia ja raportoidaan päättäjille, millaisia ennaltaehkäiseviä palveluita tarvitaan.

Päättäjillä on keskeinen rooli siinä, että resursseja suunnataan riittävästi terveysongelmien ennaltaehkäisyyn.

Toivoisin, että päätöksenteossa kuunneltaisiin asiantuntijoita, joilla on paras mahdollinen tieto työn vaikuttavuudesta. Suomessa tehdään jatkuvasti tutkimusta ja tietoa välitetään päättäjille, mutta sitä ei hyödynnetä riittävästi. Säästöjä haetaan ymmärtämättä, millaisia vaikutuksia leikkauksilla pidemmän päälle on”, sanoo Tule ry:n puheenjohtaja, fysioterapeutti Noora Koponen.

Sote-kriisi ei purkaudu eikä alueiden alijäämän sopeuttaminen tule riittämään, jos ennaltaehkäisyyn ja oikea-aikaiseen kuntoutukseen ei panosteta”, Koponen sanoo. ”Tärkein tavoite on tietenkin, että ihmiset pysyvät mahdollisimman pitkään terveinä ja voivat välttää ns. turhia sairauksia, kuten ehkäistävissä olevia tuki- ja liikuntaelinsairauksia.