Tiedote 25.3.2025
Iäkkäiden ihmisten kuntoutus on taloudellisesti kannattavaa. Kaatumisten ja esimerkiksi lonkkamurtumien onnistunut ehkäisy näkyy terveydenhuollon kuluissa isoina säästöinä. Kotona toteutettava arkikuntoutus on tehokas ja kustannusvaikuttava tapa huolehtia toimintakyvystä ja pidentää iäkkään omatoimista arkea. Kuntoutus on aloitettava heti sairaalahoidon alkamisesta lähtien, jotta iäkkään liikunta- ja toimintakyky ei romahda hoidon kuluessa.
Tätä mieltä ovat eturivin asiantuntijat, jotka puhuivat Eduskunnan Kansalaisinfossa Eduskunnan Sotepalveluiden vaikuttavuustyöryhmän, Ikääntyneiden kuntoutuksen kustannusvaikuttavuus -asiantuntijaverkoston sekä Vaikuttavuusseura ry:n yhteisessä tilaisuudessa.
”Oikea-aikainen ja riittävä kuntoutus säästää sote-järjestelmän resursseja pitkällä aikavälillä. Meidän on panostettava ratkaisuihin, jotka tukevat hyvää itsenäistä arkea ja keventävät terveydenhuollon kuormitusta”, sanoo kansanedustaja Paula Risikko, joka avasi tilaisuuden ja toimii eduskunnan Sotepalveluiden vaikuttavuustyöryhmän puheenjohtajana.
Ikääntyneille eli 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille sattuu vuosittain vähintään puoli miljoonaa kaatumista. Näistä puolet johtaa jonkinasteiseen vammaan. Joka viides kaatuminen vaatii käyntiä terveydenhuoltohenkilöstön vastaanotolla. Joka sadas kaatuminen johtaa lonkkamurtumaan.
”Lonkkamurtumia voidaan ehkäistä tukemalla iäkkään väestön yleistä hyvinvointia, erityisesti liikuntaa ja ravitsemusta. Koska sairastettu murtuma on suurin uusintamurtumaa ennustava tekijä, kaikki osteoporoottisen murtuman sairastaneet tulisi arvioida terveydenhuollossa ja aloittaa tarvittaessa perushoidon lisäksi luulääkehoito ilman viivytystä. Murtumahoitajamalli on todettu tässä kustannusvaikuttavaksi toimintamalliksi.” toteaa Tietohallintoylilääkäri Anna-Mari Koski Keski-Suomen hyvinvointialueelta.
Kaatumisvammojen akuuttihoidon kustannukset ovat maassamme satoja miljoonia euroja.
“Vähintään joka kolmas kaatuminen ja kaatumisvamman olisi ennaltaehkäistävissä. Potentiaalinen säästö systemaattisen kaatumisten ja kaatumisvammojen ehkäisytyön toteutumisella olisi vähintään 200 miljoonaa euroa”, sanoo vanhempi tutkija Maarit Piirtola UKK-Instituutista.
Aktiivista kuntoutusta kotona ja sairaalassa
Iäkkään toimintakykyä voidaan vahvistaa tehokkaasti ohjatulla kuntoutuksella. Arkikuntoutus on ikääntyneiden varhaista kuntoutumisen tukea, jossa iäkäs saa kotonaan ammattilaisen ohjausta kuntoutukseen enintään kolmen kuukauden ajan.
Tavoitteena on, että iäkäs ihminen pystyy tekemään mahdollisimman pitkään omatoimisesti itselleen tärkeitä asioita kuten harrastamaan, tekemään kotiaskareita ja huolehtimaan itsestään.
“Arkikuntoutuksen tulokset ovat hyviä. Lisäksi se on yhteiskunnalle saman hintaista tai jopa edullisempaa kuin tavanomainen kotiin tarjottava tuki”, sanoo Satu Niskanen, joka toimiin Kuntoutussäätiössä koulutus- ja kustannusvaikuttavuustoiminnan päällikkönä.
Kodin lisäksi riittävää kuntoutusta on tarjottava iäkkäille myös mahdollisen sairaalahoidon aikana. Joka kolmannella ikääntyneellä fyysinen toimintakyky heikentyy sairaalahoidon aikana, vaikka hoidon taustalla oleva syy saataisiin hoidettua onnistuneesti. Tämä lisää palveluiden ja jatkokuntoutuksen tarvetta.
“Toimintakykyä ylläpitävien hoitokäytäntöjen ja kuntoutuksen tulisi olla osa kaikkea hoitoa. Sairaalahoidon aikana tulisi akuutin sairauden tai vamman hoidon rinnalla huolehtia liikkumis- ja toimintakyvyn säilymisestä”, sanoo geriatrian professori Esa Jämsen Helsingin yliopistosta.
“Kuntouttamatta jättäminen näkyy esimerkisi päivystysten ruuhkautumisena ja muiden sote-palveluiden tarpeen kasvuna”, totesi toiminnanjohtaja Marja Kinnunen, Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry:stä.
Vaikuttavuusseura ry:n puheenjohtaja apulaisprofessori Paulus Torkki toteaa, että vaikka vielä tarvitaan lisää laadukasta tutkimusta, näyttää ikääntyneiden kuntoutus useiden tutkimusten perusteella keskimäärin kustannusvaikuttavalta. Väestön ikääntyessä kaikki kustannusvaikuttaviksi todetut keinot kannattaa hyödyntää sote-palveluissa.
- Tilaisuuden tallenne nähtävissä 24.3-7.4.2025
- Tiedote (pdf)
- Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry:n kolme ratkaisua, kuinka Suomi pysyy pystyssä
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Marja Kinnunen, toiminnanjohtaja
Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry
marja.kinnunen@suomentule.fi
Puh. 050 354 5635
Paula Risikko
Eduskunnan sote-palveluiden vaikuttavuus- työryhmän pj
Suomen Eduskunta
paula.risikko@eduskunta.fi
Puh. 09 432 3107
Satu Niskanen
Koulutus- ja kustannusvaikuttavuustoiminnan päällikkö
Kuntoutussäätiö
satu.niskanen@kuntoutussaatio.fi
Puh. 044 781 3176
Esa Jämsen
geriatrian professori
Helsingin yliopisto
esa.jamsen@helsinki.fi
Maarit Piirtola
Vanhempi tutkija
UKK-instituutti ja Helsingin yliopisto
maarit.piirtola@ukkinstituutti.fi
Puh. 050 554 3897
