TULE-ammattilaiset auttavat
TULE-AMMATTILAISET AUTTAVAT
Tuki- ja liikuntaelinsairauksia hoidetaan pääasiallisesti perusterveydenhuollossa. Työ- ja opiskeluterveydenhuolto ovat myös keskeisessä asemassa tule-oireiden ja -ongelmien hoitamisessa. Myös erikoissairaanhoitoa tarvitaan tule-sairauksien hoidossa. Kipu on yleisin syy hakeutua lääkärille tai tule-ammattilaiselle.
Tule-sairauksia hoidetaan monialaisessa tiimissä. Lääkärit, erikoissairaanhoidossa ortopedit ja fysiatrit, reumatologit, fysioterapeutit, osteopaatit, kiropraktikot, naprapaatit ja koulutetut hierojat ovat tule-ammattilaisia.

Fysioterapeutti
Fysioterapia
Fysioterapia on ammattiala, jonka erityisosaamisalueita ovat terveys, liike, liikkuminen ja toimintakyky. Keskeisiä fysioterapian menetelmiä ovat terveyttä ja toimintakykyä edistävä ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut. Fysioterapia tarjoaa palveluja yksilöille ja väestölle tilanteissa, joissa näiden liikkumis- ja toimintakyky ovat tai saattavat olla uhattuina ikääntymisen, vamman, kivun, sairauden, toimintahäiriön tai ympäristötekijöiden johdosta. Fysioterapia edistää yksilön aktiivista osallistumista yhteiskunnassa kehittämällä, ylläpitämällä ja palauttamalla tämän terveyttä, liikkumiskykyä, fyysistä aktiivisuutta ja toimintakykyä koko eliniän ajan.
Fysioterapeutti on kuntoutusalan ammattilainen ja terveydenhuollon laillistettu ammattihenkilö, joka on suorittanut fysioterapeutin, lääkintävoi-mistelijan tai erikoislääkintävoimistelijan tutkinnon. Fysioterapeutin työ on asiakaslähtöistä ja näyttöön perustuvaa. Fysioterapeutti toimii yhteistyössä asiakkaan, muiden asiakkaan hoitoon ja kuntoutukseen osallistuvien asiantuntijoiden kanssa sekä oman alansa asiantuntijana moniammatillisissa työryhmissä. Fysioterapeutin tehtävänä on edistää, palauttaa ja ylläpitää asiakkaan terveyttä, liikettä, liikkumista ja toimintakykyä. Fysioterapeutit työskentelevät mm. sairaaloissa, terveyskeskuksissa, tutkimus- ja hoitolaitoksissa, erilaisissa kolmannen sektorin tehtävissä tai yrittäjänä.
Lähde: Suomen Fysioterapeutit

Fysiatri
Fysiatria
Fysiatrian erikoisalalla tutkitaan, hoidetaan ja kuntoutetaan erilaisia tuki- ja liikuntaelinsairauksista kärsiviä potilaita, usein yhteistyössä muiden erikoisalojen kuten reumatologian, neurologian ja ortopedian kanssa. Fysiatria tarjoaa konsultaatiopalveluja laajasti muille erikoisaloille ja fysiatrit toimivat asiantuntijoina kuntoutuksen suunnittelussa, toteutuksessa ja kuntoutustulosten arvioinnissa. Tehtäväkenttään kuuluvat myös työkykyarviot, lääkinnälliset sekä ammatilliset kuntoutusarviot ja kuntoutustutkimus.
Fysiatrit ovat tuki- ja liikuntaelinten sairauksiin ja niiden ei-kirurgiseen hoitoon perehtyneitä erikoislääkäreitä. Tyypillisesti fysiatri tutkii ja hoitaa ei-tapaturmaisia niska-, selkä- tai olkapäävaivoja.
Fysiatrin tyypillisiä potilaita ovat erilaisista tuki- ja liikuntaelimistön ongelmista, erityisesti selkä-, niska- ja yläraajaoireista sekä nivel- ja pehmytkudosoireista kärsivät potilaat, usein myös kipupotilaat. Hoidossa tavoitteena on ensin selvittää vaivan syy ja sitten luoda järkevä kuntoutussuunnitelma ja yhdistää tarvittaessa eri hoitomuotoja. Fysiatrit tekevät paljon yhteistyötä mm. fysioterapeuttien ja toimintaterapeuttien kanssa.

Koulutetut hierojat
Hieronta
Hierontaa käytetään useimmiten fyysisistä suorituksista tai tapaturmista seuranneiden lihasten jännitystilojen ja niistä aiheutuneiden kipujen laukaisuun. Tavallisimpia asiakkaita ovat niskahartiaseudun ja selän vaivoista kärsivät eri-ikäiset ihmiset. Hierontaa käytetään myös ennaltaehkäisevänä tai suorituksiin valmistavana ja palauttavana hoitona erilaisten liikuntalajien harrastajille ja urheilijoille.
Hieronnan ammattitutkinnon suorittanut työskentelee itsenäisenä yrittäjänä tai toisen palveluksessa sosiaali-, terveys-, liikunta- ja kuntoutusalalla erilaisissa toimintaympäristöissä. Hän edistää ihmisten terveyttä ja hyvinvointia ja ohjaa asiakkaitaan terveellisiin elämäntapoihin kannustamalla heitä aktiivisuuteen oman toimintakyvyn ylläpitämisessä ja edistämisessä.
Hieroja selvittää asiakkaan oireet ja tutkii kudosten ja nivelten liikkuvuutta. Tehtäviin kuuluu selvittää asiakkaan terveydentila kyselemällä saadakseen tietoon mahdolliset hieronnan suorittamiseen vaikuttavat tekijät. Hieroja ottaa huomioon asiakkaan tarpeet ja terveydentilasta johtuvat rajoitukset sekä tunnistaa asiakkaan reaktiot ja hieronnan vaikutukset, ja tarvittaessa muuttaa toimintaansa hyvän hoitotuloksen saavuttamiseksi. Hänen on osattava päättää, milloin asiakas/potilas on lähetettävä jonkun muun terveydenhuollon ammattilaisen luo ja kyettävä moniammatilliseen yhteistyöhön rakentamalla ympärilleen asiantuntijaverkostoa.

Ortopedi
Ortopedia
Ortopedian erikoisalalla tutkitaan ja hoidetaan pääosin luuston ja muiden tukikudosten vammoja ja sairauksia, usein yhteistyössä muiden erikoisalojen kanssa. Valtaosa erikoisalan hoidosta perustuu leikkauksiin ja toimenpiteisiin, mutta erikoisalalle kuuluvat osittain myös edellä mainittujen tilojen ei-leikkauksellisten hoitojen arviointi, suunnittelu ja toteutus.
Tyypillisiä ortopedian ja traumatologian erikoisalan toimenpiteitä ovat mm. nivelten tähystysavusteiset leikkaukset, tekonivelleikkaukset, raajojen murtumien ja sairauksien korjausleikkaukset sekä selkärangan alueen sairauksien ja vammojen leikkaushoidot. Ei-leikkauksellinen hoito toteutetaan usein erilaisilla lastoituksilla tai tukilaitteilla.
Erikoisalan vaativimmat hoidot kytkeytyvät tapaturmissa vaikeasti vammautuneiden potilaiden akuuttiin ja jälkihoitoon, sekä selkärangan, nivelten ja raajojen kuluma- tai muiden sairauksien pitkälle edenneiden tilojen hoitoon.
Ortopedian erikoislääkäriltä saa apua akuutteihin ja kroonisiin tuki- ja liikuntaelinvaivoihin. Ortopedit hoitavat selkään, lonkkaan, polveen, jalkaterään sekä olka- ja kyynärpäähän liittyviä kiputiloja, vaivoja ja vammoja, esimerkiksi nyrjähdyksiä ja murtumia ja nivelrikkoa.
Useat ortopedit ovat erikoistuneet tiettyihin niveliin. Moni ortopedi on myös traumatologian erikoislääkäri, eli hän hoitaa myös tapaturmaperäisesti syntyneitä vammoja.
Leikkaushoidon lisäksi ortopedin palveluihin kuuluvat ei-leikkauksellinen kuntoutushoito ja toipumisen seuranta.Useat ortopedit ovat erikoistuneet tiettyihin niveliin. Moni ortopedi on myös traumatologian erikoislääkäri, eli hän hoitaa myös tapaturmaperäisesti syntyneitä vammoja. Leikkaushoidon lisäksi ortopedin palveluihin kuuluvat ei-leikkauksellinen kuntoutushoito ja toipumisen seuranta.

Osteopaatti
Osteopatia
Osteopatia on manuaalinen hoitomuoto, jonka tarkoituksena on kehon rakenteellisten ja toiminnallisten häiriö- ja kiputilojen tutkiminen, hoito ja ennaltaehkäisy. Osteopatiassa keho nähdään kokonaisuutena, minkä vuoksi osteopaatin antama hoito saattaa keskittyä eri paikkaan kuin missä kipu tai vaiva tuntuu.
Osteopatia on osa itsestään huolehtivan ihmisen terveyden perushuoltoa. Säännöllinen hoito edistää terveyttä ja ehkäisee vaivojen syntymistä. Entistä useampi käykin osteopaatilla ilman varsinaista vaivaa tai kipua.
Osteopaatti on Suomessa Valviran rekisteröimä terveydenhuollon ammattihenkilö. Osteopaatit hoitavat monenlaisista vaivoista kärsiviä ihmisiä. Osteopaatit hoitavat hermoston toimintahäiriöitä, kuten puutuneita ja tunnottomia käsiä sekä huimausta. Myös migreeni, päänsärky ja purentavirheet ovat osteopaateille tuttuja. Toimistoväki tulee osteopaatille usein selkä,- ja niska-ja hartiakipujen vuoksi. Niiden syynä ovat muun muassa asentovirheet.
Lähde: OsteopaattiliittoLähde: Osteopaattiliitto

Kiropraktikko
Kiropraktiikka
Kiropraktiikka on terveydenhuollon ala, joka huomioi tuki- ja liikuntaelinten, erityisesti selkärangan, toimivuuden tärkeyden ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille.
Kiropraktiikan tavoitteena on aina ensisijaisesti selvittää kivun aiheuttajat sekä ehkäistä oireita ennalta. Tärkeintä on aloittaa hoito ajoissa. Näin kipu tai muu ongelmatilanne ei lamauta koko kehon toimintakykyä, eikä elimistön häiriötilanne pääse aiheuttamaan lisää vahinkoa muualle elimistöön.
Kiropraktikon tutkintoon vaaditaan 5-vuotinen yliopistokoulutus. Kiropraktikko on koulutettu tunnistamaan hoidon mahdolliset vasta-aiheet ja hänellä on myös valmiudet tulkita röntgen- tai MRI kuvia.
Kiropraktikko kohtaa työssään pääasiallisesti niskan ja selän alueella, raajoissa, sekä ääreisnivelissä (esim. olkapää, lonkka) esiintyviä kipuja ja särkyjä jumeja ja puutumisia. Kiropraktikko kohtaa paljon myös migreenistä tai muunlaisista päänsäryistä tai huimauksesta kärsiviä asiakkaita. Selkänikamien ja raajojen välisten nivelten, lihasten ja hermoston toimintahäiriöitä voi esiintyä jo lapsuudessa esim. vaikean synnytyksen seurauksena tai kehoon kohdistuvasta vammasta esim. kaatuessa tai pudotessa. Myöhemmin näitä toimintahäiriöitä voi syntyä monista eri syistä johtuen. Esim. istumatyö, liukastumiset ja kaatumiset, urheiluvammat, liian vähäinen tai yksipuolinen liikunta, stressi, huono työergonomia tai esim. liikenneonnettomuudet aiheuttavat häiriötiloja tuki- ja liikuntaelimistölle.
Ensimmäiseen vastaanottokäyntiin kuuluu huolellinen haastattelu ja terveydentilan tutkimus. Kiropraktikko tekee sekä neurologisia, että ortopedisiä testejä ja tutkii rankasi ja niveltesi liikkuvuuden. Terveydentilan kartoitusta seuraa hoito, kotiohjeet ja tarvittaessa terveydentilan seuranta. Kiropraktiikan yleisin hoitotapa on käsin niveleen annettava pieni impulssi, joka erottaa nivelen pintoja hetkeksi vapauttaen näin lukkiutuneen nivelen. Kiropraktikot käyttävät myös muita nivelmanipulaatio- ja pehmytkudostekniikoita tai käsittelyinstrumenttejä normalisoidakseen kehon toimintaa.
Kaikki Suomen kiropraktikkoliiton jäsenet ovat yliopistotutkinnon suorittaneita terveyden- ja sairaanhoidon ammattilaisia. Kiropraktikon ammattinimike on suojattu. Ammat-tinimikettä kiropraktikko voivat käyttää vain ne, jotka ovat suorittaneet Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran hyväksymän, ammattiin johtavan koulutuksen. Meidät on rekisteröity terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin (Terhikki).

Naprapaatti
Naprapatia
Naprapatia on yksi manuaalisen lääketieteen muodoista. Naprapatia on erikoistunut tuki- ja liikuntaelin-sairauksien ja toimintahäiriöiden tutkimiseen, hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Tutkimisen ja hoidon perustana on lääketieteellinen terveys- ja sairauskäsitys sekä sen pohjalta kehittynyt diagnostiikka ja tautiluokitus.
Hoitomenetelminä käytetään nivelten manipulaatio- ja mobilisaatiohoitoja, lihasten ja muiden pehmytosakudosten hoitoa sekä lääkinnällistä harjoitusterapiaa. Hoitoon voi kuulua myös teippauksia,lämpöhoitoja, sähköhoitoja, ergnomista ohjausta ja neuvontaa.
Naprapaatti on Valviran rekisteröimä nimikesuojattu terveydenhuollon am-mattilainen 4-vuotisella korkeakoulututkinnolla.
Tyypillisimpiä hoitokohteita ovat selkä- ja niska kivut, puutumiset sekä raajojen kiputilat. Asiakkaan tutkiminen perustuu potilaan oireisiin, fyysisiin ja toiminnallisiin tutkimuksiin sekä neurologisiin ja ortopedisiin testeihin. Naprapaatin tutkimus- ja hoito-menetelmät ovat tutkitusti tehokkaita. Hoidon tavoitteena on lievittää kipua sekä normalisoida potilaan liikkuvuutta ja toimintakykyä. Kivun oireenmukaisen hoidon avulla parannetaan myös potilaan elämänlaatua.
Naprapaatti valitsee asiakkaan vaivaan sopivimman yhdistelmän useista eri hoitotekniikoista, joita ovat mm. pehmytkudoskäsittelyt, nivel- ja hermomobilisointi, nivel- ja rankamanipulointi sekä sähkö- ja termiset hoidot. Lisäksi hoitoon sisältyy lääkinnällistä harjoitusterapiaa, neuvonta- ja tukipalveluja sekä tarvittaessa erilaisia nivelten tukimuotoja kuten teippauksia.
Parhaiten lähimmän naprapaatin löytää www.naprapaattiyhdistys.fi

Reumatologi
Reumatologia
Reumatologia on tuki- ja liikuntaelinten, sidekudoksen ja siihen rajoittuvien pehmytosakudosten sairauksia, kiputiloja ja toimintahäiriöitä diagnosoiva ja hoitava erikoisala. Näihin tautitiloihin kuuluvat mm. monenlaiset nivelten ja selkärangan tulehdukselliset ja kuluman aiheuttamat sairaudet, tuki- ja liikuntaelinten aineenvaihduntahäiriöt sekä eri elinten sidekudoksen, lihasten, luuston ja verisuonten tulehdussairaudet.
Reumatautien tutkimus ja hoito kuuluu sisätautien erikoisalaan. Suurin osa reumatologeista on ensin valmistunut sisätautien erikoislääkäreiksi ja sen jälkeen saanut reumatologian jatkokoulutuksen.
Eri reumatauteja on yli sata, eikä taudinmääritys ole aina helppoa. Usein potilaan taudinkuva on uniikki. Tavallisimpiin reumatauteihin kuuluvat akuutit tai krooniset niveltulehdukset, esimerkiksi nivelreuma, reaktiivinen niveltulehdus, selkärankareuma ja isopsoriaasiin liittyvä niveltulehdus. Reumatologit hoitavat myös kroonista särkyä, kihtiä ja nivelrikkoa. Reumasairauden varhainen toteaminen ja aktiivinen hoito parantavat potilaan elämänlaatua heti taudin alkuvaiheessa ja voi estää uhkaavan nivelten tuhoutumisen.
Copyright 2021
Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry