Tuki- ja liikuntaelimistö

Tuki- ja liikuntaelimistö (tule) koostuu luista, nivelistä, nivelsiteistä, jänteistä ja lihaksista. Ne kannattavat ja liikuttavat kehoa mahdollistaen liikunta- ja toimintakyvyn, joita ihminen tarvitsee selviytyäkseen jokapäiväisessä elämässä. Tuki- ja liikuntaelinterveys on kaiken terveyden perusta, kehon huoltoa ja toimintakyvyn ylläpitoa tarvitaan jatkuvasti.

 

Tuki- ja liikuntaelimistön keskeiset tehtävät ovat

tukirangan ja muodon antaminen keholle ja sen osille

sisäelinten suojaaminen ulkoisia kuormituksia vastaan

liikkeiden ja liikkumisen toteuttaminen

asentojen säilyttäminen.

 

TULE=tuki-ja liikuntaelin
TULES= tuki- ja liikuntaelinsairaus

 

Luusto

Ihmisen tuki- ja liikuntaelimistön muodostavat luut, nivelet ja rustot. Luuston osuus kehon painosta on alle 10% ja sen tehtävänä on suojata sisäelimiä, kuten sydäntä, keuhkoja ja aivoja. Aikuisen ihmisen kehossa on kaikkiaan noin 206 luuta.
Luusto on elävää kudosta, joka uusiutuu läpi elämän ja tarvitsee uusiutuakseen kalsiumia, D-vitamiinia ja liikuntaa. D-vitamiini tukee kalsiumin imeytymistä suolistosta ja kiinnittymistä luustoon. D-vitamiini ehkäisee murtumia vaikuttamalla luuston lisäksi myös lihasvoimaan. Luusto hyötyy liikunnasta jossa on erityisesti hyppelyä, suunnanmuutoksia ja lihasvoimaharjoittelua. Luustoliikunnasta on omat liikuntasuosituksensa.

Lisätietoa luustosta: Luustoliitto

Nivelet

Nivel on kahden luun välinen liitos, joka voi olla joko kiinteä tai liikettä salliva. Synoviaalinivelet ovat ihmisen yleisimpiä, monipuolisimpia ja vapaimmin liikkuvia niveliä. Ihmisellä niitä on kaikista 300 nivelestä noin 230.
Niveltä ympäröi suojaava nivelpussi, joka muodostuu sidekudoksesta ja kiinnittyy luiden päihin. Sen sisäkerros eli nivelkalvo tuottaa liukasta, öljymäistä nivelnestettä, joka voitelee nivelen niin että pinnat liukuvat toistensa suhteen kitkatta ja kulumatta.
Nivelpussissa on säiemäisiä paksuuntumia eli nivelsiteitä, jotka ovat kiinni kummankin luun päässä ja estävät nivelen luonnottomat liikkeet. Niveltä pitävät koossa sitä ympäröivät lihakset, jotka ovat kiinnittyneet luihin jänteiden kautta. Lihasten avulla niveliä voi myös liikuttaa. Luiden päitä peittää nivelrusto, joka vaimentaa iskuja ja suojaa luuta. Joissain nivelissä voi olla lisäksi nivelkierukka, nivellevy tai nivelkuopan reunus.

Lisätietoa nivelistä: Suomen Nivelyhdistys

Lihaksisto

Lihaksiston tehtävä on liikkeiden synnyttäminen ja verenkierron vauhdittaminen sekä sisäelimistön suojaaminen. Lihasmassa on tärkein vartalon ulkoiseen muotoon vaikuttava tekijä. Luuston lihaksistoon kuuluu yli 600 lihasta. Jokainen on oma toiminnallinen yksikkönsä, joka muodostuu lihaskudoksesta, sidekudoksesta, verisuonista ja hermoista.

Lihas muodostuu useista lihassyykimpuista ja sitä ympäröi paksu peitinkalvo(faskia). Lihassolua kutsutaan lihassyyksi, jotka jaetaan hitaisiin ja nopeisiin lihassyihin. Asentoa ylläpitävissä lihaksissa on runsaasti hitaita lihassyitä, kun taas liikettä tuottavissa lihaksissa puolestaan on enemmän nopeita lihassyitä.

Harjoittelu ei lisää lihassyiden määrää, mutta voi muuttaa niiden ominaisuuksia. Jos luustolihassyitä ei käytetä tarpeeksi, ne alkavat surkastumaan. Tämä on ongelma erityisesti pitkäaikaisessa vuodelevossa. Käyttämällä lihaksia niiden toimintakyky voidaan kuitenkin palauttaa normaaliksi. Myös ravitsemuksella on tärkeä merkitys lihasten toiminnalle, varsinkin ikääntyneillä proteiinin saanti on tärkeää lihaskunnon ylläpitämisessä.