TARVITSETKO APUA TIETOKONEEN KÄYTÖSSÄ?

Koronarajoitusten myötä digitaalisen vuorovaikutuksen merkitys on kasvanut työelämässä mutta myös kotona. Valitettavasti riskiryhmään kuuluvat yli 70-vuotiaat ovat myös tässä tilanteessa usein eri tasolla, osa hallitsee digilaitteiden ja verkossa liikkumisen taidot, mutta kaikilla ei ole siihen tarvittavia valmiuksia ja tämä asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan. Jo etätuen hakeminen ja käyttäminen vaatii digitaitoja. Moni ihminen jää vallitsevassa poikkeustilassa ilman apua, eikä voi siksi käyttää lainkaan digitaalisia palveluita.

Moni läheinen on oivassa asemassa auttamaan ikääntynyt läheinen, tuttava tai naapuri digitaalisten palveluiden opastamisessa, suurin osa käyttää päivittäin jotakin digitaalista laitetta, tietokonetta, älypuhelinta tai tablettia. 

Opastamiseen tarvitaan hiukan kärsivällisyyttä, toistoa ja huumoriakin mukaan. Opastus voi tapahtua puhelimen välityksellä tai ohjeistuksia tulostamalla ja tipauttamalla postiluukusta. Lapset ovat oivia opastamaan älylaitteiden käytössä, samalla voidaan vaihtaa kuulumiset mummon, ukin tai muun ikääntyneen läheisen kanssa.

Olemme koonneet tänne linkkejä, joista löytyy ohjeita, kuinka neuvoa laitteiden käyttöönotossa tai opiskella niitä omatoimisesti.

NETIKÄS, ELÄKELIITTO RY

Netikäs -mediasivistysmateriaalit auttavat alkuun tämän päivän mediamaailman ymmärtämisessä. Materiaaleissa on kerrottu verkossa toimimisesta arkisella kielellä ja sen avulla voit yksin tai yhdessä muiden kanssa opetella uusia asioita. Se on suunnattu erityisesti ikäihmisille, mutta sopii kaiken ikäisille, jotka haluavat parantaa omaa mediasivistystään.


1. Media ennen ja nyt
Netikäs Eläkeliitto ry

Tai katso video

[yotuwp type="videos" id="SCYIy5gNbYc" column="1" thumbratio="43"]


2. Sosiaalinen media
Netikäs Eläkeliitto ry

Tai katso video

[yotuwp type="videos" id="pGNmIjLCWyk" column="1" thumbratio="43"]


3. Tietoturva
Netikäs Eläkeliitto ry

Tai katso video

[yotuwp type="videos" id="ZGkoXEUaqRY" column="1" thumbratio="43"]


4. Tietoturva
Netikäs Eläkeliitto ry

Tai katso video

[yotuwp type="videos" id="7wzDmo82NKc" column="1" thumbratio="43"]

Tai katso video

[yotuwp type="videos" id="6lo5tsxN2QE" column="1" thumbratio="43"]


6. Digitaalinen pelaaminen
Netikäs Eläkeliitto ry

Tai katso video

[yotuwp type="videos" id="6Axy1yu0BBg" column="1" thumbratio="43"]

SENIORSURF

SeniorSurf rohkaisee ikääntyneitä ihmisiä tarttumaan tietokoneisiin ja nettiin. Opetella voi itsekseen tai vaikka sukulaisen tai naapurin opastuksella.


Laitteen valinta
SeniorSurf


Pikakomennot
SeniorSurf

YLE: Nettiä ikä kaikki ja Digitreenit

Täältä löydät apua, ohjeita ja vinkkejä - sekä digitaitoiselle auttajalle että aloittelevalle netin käyttäjälle.