APUA ARKEEN JA TOIMINTAKYVYN YLLÄPITÄMISEEN POIKKEUSTILANTEESSA

Arki on muuttunut monella poikkeustilanteen johdosta ja tämä näkyy riskiryhmiin kuuluvien ja yli 70-vuotiaiden arjessa tällä hetkellä eniten. Heitä on ohjeistettu noudattamaan karanteenin omaisia olosuhteita eli pysymään mahdollisuuksien mukaan erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa ja avun saaminen esim. kauppa-asiointeihin on monille korvaamaton apu.

Apu ruokaostoksissa on monille korvaamaton apu.  Kokosimme eri paikkakuntien sivuilta tietoa, kuinka löytää oman paikkakunnan poikkeustilanneinfoa. Keräsimme myös paikkakuntien sivustoilta löytyneitä asiointiapuneuvonnan puhelinnumeroita, joista voi tiedustella kauppa- tai apteekkiasiointiapua. 

Tällä hetkellä on erityisen tärkeää estää riskiryhmien ja ikääntyneiden toimintakyvyn heikkeneminen ja löytää vaihtoehtoisia keinoja sen ylläpitämiseksi. Arjessa on tärkeää jatkaa tavallisia askareita ja liikkumista karanteenin sallimissa rajoissa. Vaikka lähikontakteja suositellaan vältettävän, ulkoilla saa!

Kotioloissa on hyvä huolehtia oman kunnon säilymisestä ja olemme koonneet eri tahojen mm. Selkäliitto, Suomen Nivelyhdistys, Ikäinstituutti jne., tuottamia tulostettavia jumppaohjeita. Löydät monipuolisia ohjeita, joita voi joko tallentaa koneelle myöhempää käyttöä varten tai tulostaa. Jumppaohjeissa on maininta, onko jumppa helppo, keskivaikea tai vaativa.

Löydät myös eri tahojen tuottamia jumppavideoita, tekijöinä muun muassa Selkäliitto, Suomen Nivelyhdistys, Suomen Luustoyhdistys, Ikäinstituutti jne. Videot soveltuvat erityisesti ikääntyneille, mutta niistä on hyötyä myös meille kaikille ja jokainen voi hyödyntää niitä oman kuntonsa ja tasonsa mukaan.

Vanhusten eristäminen omaisista – ja voipa melkein sanoa yhteiskunnasta – aiheuttaa yksinäisyyttä ja ikävää. Kun emme voi vierailla, on hyvä pitää yhteyttä puhelimitse tai tietokoneen välityksellä ja tiedustella päivän tapahtumista. Myös vierailu ulkona ikkunan takana piristää läheisen päivää, kunhan muistetaan pitää turvallinen välimatka.

Kokosimme eri tahojen tuottamia mm. YleAreenan, Digiklinikan ja Eläkeliiton ohjeistuksia ja opasvideoita, kuinka ikäihminen tai riskiryhmään kuuluva voi turvallisesti opetella digilaitteiden käyttöä ja liikkua verkossa turvallisesti. 

Toivomme, että sivuillemme kootuista tiedoista on hyötyä ja otamme mielellämme vinkkejä hyvistä jumppavideoista ja -ohjeista sekä muista toiminnoista, joiden tiedoista tai ohjeista olisi tarvetta löytää yhdestä paikasta tässä poikkeustilanteessa, vinkkejä ja tietoja voit lähettää meille sähköpostitse jaana.hyvonen@suomentule.fi.