Esimerkkejä hyvistä käytänteistä kunnissa
ESIMERKKEJÄ HYVISTÄ KÄYTÄNTEISTÄ ERI KUNNISSA
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on kunnan tehtävä. Tämä tehtävä on määritelty niin perustuslaissa, kuntalaissa kuin terveydenhuoltolaissa. Hyvinvointi merkitsee jokaiselle kuntalaisille erilaisia asioita. Kuntien laaja tehtäväkenttä takaa kuitenkin monipuolisen alustan, jossa asukkaiden hyvinvointia edistetään.
Kunnat ovat merkittäviä liikuntapalvelujen tuottajia ja toimintaedellytysten luojia. Kunta järjestää eri ikäisille asukkailleen terveyttä ja hyvinvointia edistävää liikuntaa monin tavoin, kuten tukemalla kansalaistoimintaa sekä rakentamalla ja ylläpitämällä liikuntapaikkoja. Liikunta on kunnan peruspalvelu ja tärkeä osa kuntalaisten hyvinvointia.
Olemme koonneet esimerkkejä kunnista, joissa on huomioitu tule-terveyttä edistäviä toiminteita.
Helsinki – Suomen liikkuvin kunta 2019
Helsinki voitti vuonna 2019 Suomen liikkuvimman kunnan palkinnon. Helsinki on liikunta- ja urheilukaupunki, joka tarjoaa kaupunkilaisille satoja syitä liikkeelle lähtemiseen, joko virkistäytymisen, kisailun, kunnon kohottamisen tai ystävien kanssa liikkumisen näkökulmista.
Pienet lapset ja lapsiperheet: Liikuntapalvelut tarjoavat lapsiperheille järjestetään paljon erilaisia liikuntamahdollisuuksia eri puolilla Helsinkiä.
FunAction :Helppoa, hauskaa, monipuolista, laadukasta harrasteliikuntaa 13-17 -vuotiaille nuorille.
Boosti:Boosti on liikuntaan painottuvaa kohdennettua nuorisotyötä Helsingissä.
NYTliikunta: Monipuolista ja edullista liikuntaa 18-29 -vuotiaille nuorille aikuisille.
Liikuntavälinelainaus: Helsingin kirjastoista voi lainata lasten ja nuorten liikuntakortteja sekä liikuntavälineitä, kuten kävelysauvoja, askelmittareita, jumppakeppejä ja tennismailoja ym.
Lisää linkkejä:
Liikkumisohjelma
Helsingin liikkumisvahti
Ohjattu liikunta työikäisille Helsingissä
Ohjattu liikunta ikääntyneille Helsingissä
Ulkokuntoiluvälineet Helsingissä
Helsinki - Suomen liikkuvin kunta 2019
Liikunta- ja elintapaneuvonta
Lappeenranta – Liikkuva koulu
Lappeenrannassa toteutetaan Liikkuva koulu -ohjelmaa. Ohjelman tavoitteena on, että jokainen koululainen liikkuu vähintään tunnin päivässä. Liikkuvassa koulussa lasten liikkumista edistetään esimerkiksi istumalla vähemmän, tukemalla oppimista toiminnallisilla menetelmillä, välituntiliikunnalla ja liikkumalla koulumatkat omin lihavoimin. Liikunnalla on todettu myönteisiä vaikutuksia mm. lasten oppimisvalmiuksiin, kouluviihtyvyyteen ja työrauhaan.
Liikkuva koulu -tiimissä työskentelevät yhteistyössä koululiikunnanohjaajat ja koulufysioterapeutti. Yhteistyössä Saimaan ammattikorkeakoulun kanssa tiimiä täydentävät fysioterapeuttiopiskelijat, jotka suorittavat kliinisen harjoittelunsa Lappeenrannan kouluilla.
Koululiikunnanohjaajat huolehtivat liikkumisen ja aktiivisuuden lisäämisestä koulupäiviin. Heidän apunaan välitunneilla toimivat välkkärit eli oppilaat, jotka on koulutettu ohjaamaan liikuntaa muille oppilaille. Oppilaille tarjotaan myös mahdollisuus osallistua erilaisiin liikuntakerhoihin.
Oppilaille on tarjolla myös henkilökohtaista liikuntaneuvontaa. Ohjausta toteuttavat koululiikunnanohjaajat yhteistyössä koulufysioterapeutin ohjaamien fysioterapeuttiopiskelijoiden kanssa, jotta oppilaita voidaan auttaa mahdollisimman monipuolisesti erilaisten liikunnallisten ongelmien kanssa ja ennaltaehkäistä tuki- ja liikuntaelinongelmien syntymistä.
Lisää linkkejä:
Lappeenranta on lapsiystävällinen kunta!
Lappeenranta - liikkuva koulu -hanke
SYKE sataan - 13 - 19 -vuotiaille suunnattu harrasteliikuntatarjotin
Lappeenrannan kaupungin liikuntatoimi
Liikuntaneuvonta
Nokia – Suomen perheliikuntamyönteisin kunta
Nokia voitti vuonna 2018 Suomen perheliikuntamyönteisimmät kunnat -kilpailun. Nokialla lapsiperheitä kannustetaan monin tavoin omaehtoiseen ja järjestettyyn liikkumiseen.
Perhe Liik-Kiss: Liikuntapalvelut tarjoavat avoimia ja maksuttomia perheliikuntaryhmiä, joihin voi osallistua matalalla kynnyksellä. Liikuntaryhmissä koko perhe pääsee liikkumaan yhdessä.
Lasten ja nuorten Liike- ja harrastuskalenteri: Ala- ja yläkoululaisille tarjotaan erilaisia harrastusmahdollisuuksia sijoittuen iltapäivään tai alkuiltaan. Kaikki tunnit ovat maksuttomia ja osallistuminen on helppoa, sillä ennakkoilmoittautumista ei vaadita.
Liikuntalähete: Terveydenhuollosta asiakkaalle voidaan tehdä liikuntalähete potilastietojärjestelmän kautta liikuntapalveluille liikuntaneuvontaa. Lähetteen voivat tehdä myös neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon henkilöstö, ja näin voidaan entistä paremmin tavoittaa vähän liikkuvat perheet.
Liikuntavälinelainaus: Nokian pääkirjastosta voi lainata maksutta liikuntavälineitä, kuten temppupyöriä, sirkusvälineitä, sulkapallomailoja, potkulautoja, lumikenkiä, ym.
Nokian neuvoloiden ja liikuntapalveluiden henkilöstö on osallistunut Neuvokas Perhe –koulutukseen ja Neuvokas perhe- toimintamalli on käytössä. Nokia on mukana myös Ilo kasvaa liikkuen- ja Liikkuva koulu-toiminnassa.
Lisää linkkejä:
Ohjattu liikunta Nokialla
Nokia - Suomen perhemyönteisin kaupunki 2018
Liikunta- ja elintapaneuvonta
Kuopio – Terve Kuopio–kioski
Kuopiossa toimii matalankynnyksen Terve Kuopio -kioski, jonka tarkoituksena on edistää kaupunkilaisten hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä asiakaslähtöisesti.
Terve Kuopio -kioski tarjoaa neuvontaa ja ohjausta ilman ajanvarausta terveyden edistämiseen; liikuntaan, ravitsemukseen ja elintapoihin; itsehoitoon ja omahoidon tukemiseen; hoidon tarpeen arviointiin; sähköisen asioinnin käyttöön terveyspalveluissa ja palveluohjaukseen.
Terve Kuopio -kioskilla työskentelee terveydenhoitaja, sairaanhoitaja ja fysioterapeutti. Lisäksi käytettävissä on ravitsemussuunnittelijan konsultointimahdollisuus. Fysioterapiaa kioskilla tarjotaan 1-3 ohjauskäyntiä sekä ohjataan asiakasta jatkokanavien löytymisessä. Kioskilta löytyy myös verenpaineen itsemittauspiste ja tarjolla on tarvittaessa ohjausta mittaamiseen.
Terve Kuopio-kioskilla järjestetään myös teemapäiviä yhdessä eri alojen asiantuntijoiden ja järjestösektorin kanssa. Ravitsemussuunnittelijan pitämiä teemapäiviä järjestetään kahden viikon välein.
Lisää linkkejä:
Kuopion liikuntavälinelainaus
Liikkuva Kuopio
Hyvinvoiva Kuopio
Kotka – KaatumisSeula
KaatumisSeula on UKK-instituutin kehittämä toimintamalli, jossa on tarkoituksena tunnistaa kaatumisvaarassa olevia iäkkäitä henkilöitä ja ennaltaehkäistä kaatumisia. Toimintamallilla lisätään tietämystä kaatumisen vaaratekijöistä, kartoitetaan olemassa olevia vaaratekijöitä ja puututaan näihin vaaratekijöihin. Mallissa keskeistä on kolmannen sektorin ja sote- ja liikuntatoimen yhteistyö.
Kotkassa terveydenhoitaja ja fysioterapeutti tekevät laajan kaatumisvaaran arvioinnin 60 vuotta täyttäneille kuntalaisille matalankynnyksen palveluna. Arvioinnissa kartoitetaan mm. asiakkaan ravitsemusta, fyysistä kuntoa, mahdollisia aikaisempia kaatumisia sekä kodin ja lähiympäristön vaaranpaikkoja kaatumisia silmällä pitäen. Asiakkaalta mitataan verenpaine ja asiakkaan lääkelista tarkastetaan. Tarvittaessa voidaan tehdä myös muistitesti. Alueen järjestöjen kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä.
UKK- instituutilla on tällä hetkellä käynnissä hanke Iäkkäiden kaatumisen ehkäisy kuntien ja maakuntien yhteiseksi tehtäväksi (2019-2020). Hankkeessa viedään maakuntien alueelle toimintatapoja, tietoa ja työkaluja iäkkäiden kaatumisten ehkäisemiseksi. Toiminnan kohderyhmänä ovat ammattilaiset, järjestötoimijat ja ikäihmiset sekä heidän läheisensä. Hanke saa sosiaali- ja terveysministeriön myöntämää valtionavustusta terveyden edistämisen määrärahasta.
Lisää linkkejä:
Kotkan liikuntaneuvonta
Kotkan liikuntapalvelut
Salo – Ikääntyneille pirteyttä päiviin
Salon kaupungissa on ikääntyneille omia liikuntaryhmiä, joiden vetäjänä toimivat yhdistysten vertaisohjaajat. Vertainen ryhmänohjaajana madaltaa kynnystä osallistua liikuntaryhmiin. Vertaisohjaajana toimiminen on vapaaehtoistyötä, kaupunki huolehtii kuitenkin ohjaajien kouluttamisesta ja tukemisesta ja järjestää heille virkistyspäiviä. Kaupunki myös vastaa tiedotuksesta, sijaisjärjestelyistä ja vakuutusten hoitamisesta. Liikuntaan osallistuminen ei edellytä minkään yhdistyksen jäsenyyttä.
Salossa liikuntaryhmiin osallistuminen on ikäihmisille edullista. Pirteyttä päiviin - eläkeläisliikuntakortin hinta on 40€/vuosi. Se oikeuttaa osallistumaan liikuntapalvelujen ohjattuun liikuntaan. Maksamalla 15 € lisää, kortti oikeuttaa myös uimahallin sekä yhden vapaavalintaisen kuntosalin käyttöön
Salossa toimii myös liikuntaneuvonta, joka tekee yhteistyötä terveyspalveluiden kanssa. Lääkäri, sairaanhoitaja, terveydenhoitaja ja fysioterapeutti voivat kirjoittaa tarvittaessa potilaalle lähetteen liikuntaneuvontaan, jossa kartoitetaan yhdessä asiakkaan tarpeita ja tarjotaan kunnan mahdollisuuksia käytettäväksi. Asiakkaan luvalla liikunnanohjaajat raportoivat terveyskeskukseen liikunnan edistymisestä, ja tiedot tallennetaan potilastietojärjestelmään.
Lisää linkkejä:
Salon lapset ja perheet -liikunta
Lataa liikettä! -kortti kaikille 13-19 -vuotiaille Salolaisille nuorille. Kortilla pääsee maksutta kaikkiin Lataa liikettä! liikuntaryhmiin.
Salon työikäisten liikunta
Salon ikäihmisten soveltava liikunta
Liikkuva Oulu – toimintaa vauvasta vaariin
Oulun kaupunki järjestää monimuotoista liikuntaa ja toimintaa kaikille ikäryhmille.
LAPANEN-hanke aloitti Oulussa toimintansa 2015, ja sen päämääränä on ollut lasten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin edistäminen liikunnan avulla. Hanke päättyi vuoden 2016–2017 vaihteessa, mutta sen palvelut jatkuvat osana Oulun kaupungin liikuntapalveluiden normaalia toimintaa.
LiikuntaPomppu tarjoaa monipuolista ohjattua temppujumppaa ja liikunnallisia varhaiskasvatuksen kerhoja, ne ovat perheille maksuttomia. Kerhoissa ohjaajina toimii varhaiskasvatuksen ja lasten liikunnan kokeneet ammattilaiset.
Vikkelät vekarat on Oulun kaupungin liikuntapalveluiden järjestämä lasten liikunnan harrastamista tukeva liikuntaryhmä. Ryhmä on tarkoitettu 5–13-vuotiaille lapsille, jotka eivät harrasta liikuntaa, jotka tarvitsevat lisätukea liikunnan harrastamisen aloittamiseen.
Junior action on ohjattua ja maksutonta liikuntaa 6-12-vuotiaille. Junior Actionia järjestää Oulun kaupungin liikuntapalvelut yhteistyökumppaneidensa kanssa.
Aikuisten terveysliikunta: Liikuntapalveluiden terveysliikunnan tavoitteena on saada työikäisiä oululaisia ohjattujen liikuntapalveluiden piiriin. Tarjonnassa on huomioitu yksilöliikunta ja eri ryhmille kohdennettu täsmäliikunta.
Seniorikortti on tarkoitettu oululaisille 65 vuotta täyttäville ja iäkkäämmille itsenäiseen kuntoiluun. Seniorikorttia varten tarvitaan OuluCard (3€). Seniorikortti oikeuttaa harjoitteluun kuntosalilla seniorivuoroilla sekä uintiin ja vesivoimisteluihin pääosin maanantaista perjantaihin klo 16 saakka. Kortilla pääsee sisään klo 15.30 asti.
KunnonLähde on vertaisohjaajien ohjaamia maksuttomia liikunta- ja toimintaryhmiä yli 65-vuotiaille oululaisille. Toimintaan kuuluu esimerkiksi kuntosalia, pallopelejä, jumppaa, keilausta, senioritanssia ja sauvakävelyä. Toimintaryhmiä perustetaan ikääntyneiden oman mielenkiinnon mukaisesti.
Välinelainaus: Oulussa halutaan vahvistaa liikunnallisia ja terveitä elämäntapoja muun muassa välinelainauksen keinoin. Kirjastoista, asukastuvilta ja muutamista muista paikoista kuntalaiset voivat lainata liikuntavälinekasseja, jotka on hankittu kaupunginhallituksen määrärahalla kuntalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi.
Liikkuva koulu: Oulussa Liikkuva koulu -toiminnan edistämiseksi fyysisen aktiivisuuden rinnalle otetaan hyvinvointiaktiivisuuden termi. On lisättävä ymmärrystä siitä, mitä asioita edistämällä eri kohderyhmien hyvän elämän ja hyvinvointiaktiivisuuden edellytykset rakentuvat. Kyse ei ole siis pelkästään liikunnasta
Asikkala – Terveysliikuntakunta
Asikkalan kunta on julistautunut terveysliikuntakunnaksi ja liikunta on yksi kunnan strategian painopisteistä. Panostus liikuntaa näkyy mm. laajana terveysliikuntaryhmätarjontana, lähiliikuntapaikkojen ja olosuhteiden kehittämisenä ja kuntalaisten kohtaamisena liikunnan kautta.
Päijät-Hämeessä sijaitsevan 8 300 asukkaan Asikkalan kuntastrategiaan terveysliikunta ja hyvinvoinnin edistäminen on kuulunut kymmenen vuoden ajan. Kuntaan on palkattu kolme vakinaista liikunnanohjaajaa, kaikki kunnan koulut ovat liikkuvia kouluja ja jokaisessa päiväkodissa on liikuntavastaavat. Liikuntaneuvontaan on mahdollisuus ohjautua neuvolaikäisestä alkaen. Terveytensä kannalta liian vähän liikkuvat kuntalaiset pääsevät nopeasti liikuntaneuvontaan. Kunnan omistamat liikuntatilat ovat kaikille kuntalaisille maksuttomia.
Asikkala on valittu Suomen liikkuvimmaksi kunnaksi vuonna 2018.
Lisää linkkejä:
Asikkalan liikuntaneuvonta
Asikkalan liikuntapalvelut
Copyright 2021
Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry